tisdag 23 mars 2010

Boksamtal 2/ Oliver

1. Det utspelar sig i Umeå i norra sverige. Nej det tycker jag inte, kallt,snöigt, tråkigt. Men det passar perfekt in på Gustav, deppig, tråkig, blyg och underlig.

2. Det är berättar-perspektiv och lite jag-perspektiv. Ja självklart gör det det ja, om man hade fått se allt ur en annan synvinkel så hade det förmodligen blivit en annan berättelse i sig.

3. Elin, jag tycker hon var en mycket social och trevlig tjej men väldigt underlig. Man trodde man visste var man "hade" henne sen gör hon något helt utflippat och man vet inte riktigt var man har henne men hon var både intressant och oräkneligbar. Man trodde först hon var en torsk med "skolans tuffaste kille" typ men hon visade sej på ett helt annat sätt enligt mig.

4. Nej, om något av det hade hänt mej hade jag nog bokstavligen flippat ur. T.ex vilja ha samma tjej som sin pappa (?) eller rättare sagt vilja ha sin lärare. Att hans mamma död är ju dock bara sorgligt och tråkigt för han. Sen att han säger fel namn med "rätt" tjej är ju kasst som sjutton av han.

5. Jag tolkar den som att det kommer små chockar hela tiden som förvirrar det hela för Gustav. Han sänder ju dock också ut små chockar själv som t.ex till Eva som han bjuder ut på bio men tackar nej och när han säger fel namn och när han hittar pappa och Eva tillsammans. Det blev ju inte bara en chock för han, det blev ju "en liten chock" för Eva med. Det finns säkerligen hur många tolkningar som helst av denna titeln t.ex att "en liten chock" kan förändra rätt mycket i vardagen och man kan må så mycket sämre av denna lilla grej osv.

Boksamtal del 2

1. Var utspelar sig berättelsen och var bokens miljö spännande eller intressant i sig?
Boken utspelar sig mest i Umeå men även i Stockholm och ytterst lite i USA. Jag tycker inte att författaren beskriver miljön alls, inte heller karaktärerna. Man får t.ex. aldrig veta hur Gustav ser ut.
Den utspelar ju sig i gymnasiet och det gör ju att man lättare kan relatera till historien och problem som karaktärerna utsätts för.

2. Vem är det som berättar historien? Påverkar det berättelsen, att det är just den personens perspektiv som vi får läsa?

Det är ju ur en tredje persons perspektiv. Det är hela tiden någon som berättar vad som händer och vad folk känner. En sorts allvetande berättare. Man kan ju påstå att det är ur Gustavs perspektiv vi ser berättelsen från och det påverkar ju en hel del. Man skulle ju kunnat se den från t.ex. Evas eller Jacks perspektiv. Då hade man fått veta mer om hur de känner sig. Så boken är främst inriktad på Gustav.

3. Vilken av personerna blev du mest intresserad av? Varför?

JJag måste nog säga Gustav. Har inte riktigt fått koll på honom än. Är han utstött? Är han mobbad? Eller är han någorlunda normal? Man får bara höra om hans kryckor i början av boken och de återkommer inte förrän på sidan 260. Man började faktiskt tveka på om han verkligen hade kryckor hela tiden.

4. Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig? Berätta.
Det har ju hänt att man har varit kär i samma person som någon annan men jag har aldrig blivit Fetbedragen eller något liknande. Så man har ju en vag aning om hur Gustav faktiskt känner sig.

5. Hur tolkar du bokens titel? Kan det finnas flera tolkningar?
r
Det finns ju många sätt att tolka bokens titel. Man kan t.ex. tänka sig att det har med Elin och Gustavs tävling att göra. Jag tror att det handlar om i slutet då Gustav gör något som ingen annan i klassen hade kunnat göra, att sticka till Stockholm. jTiteln kan ju också spegla handlingen förhållandet mellan Gustav och Elin. Man kan också tolka det som att alla tonåringar borde göra en liten chock för att inte tröttna på sitt vardagliga liv. Jag vet inte.

En liten chock del 2

1. Var utspelar sig berättelsen och var bokens miljö spännande eller intressant i sig?
2. Vem är det som berättar historien? Påverkar det berättelsen, att det är just den personens perspektiv som vi får läsa?
3. Vilken av personerna blev du mest intresserad av? Varför?
4. Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig? Berätta.
5. Hur tolkar du bokens titel? Kan det finnas flera tolkningar?


1. Berättelsen utspelar sig i Umeå och under vårterminen på ett gymnasium. Miljön isig är väl inte så intressant för historiens gång och gör ingen skillnad för karaktärerna.

2. Det är huvudpersonen Gustav som berättar historien från ett jag-perspektiv men samtidigt så hoppar dem ur hans roll och pratar om honom så hänger man inte med i svängarna är det lätt att man tappar storyn. Att det är från Gustavs perspektiv man får läsa är viktigt för berättelsen eftersom det är hur han mår och hur hans vardag utvecklar sig som allt handlar om.

3. Den mest intressanta personen i berättelsen tycker jag är Elin. Hon verkar en spontan människa som gör precis vad hon vill när hon vill och låter inget stoppa henne, en fri människa helt enkelt.

4. Där var inget som jag kunde identifiera mig med direkt.

5. Många gånger under tiden jag läste boken så kom där händelser som kanske inte chockade men som ändå överraskade en lite tex när Gustav kommer på Jack och Eva. Det såg jag verkligen inte komma, som åska från blå himmel.
Var utspelar sig berättelsen och var bokens miljö spännande eller intressant i sig?
Berättelsen utspelas i norrland i staden Umeå, jag tyckte inte det spela nån större roll var berättelsen hade utspelat sig även om de varit i söder eller norra Sverige. Att de är på ett gymnasium är roligare för då kan man relatera sig bättre i handlingen.

Vem är det som berättar historien? Påverkar det berättelsen, att det är just den personens perspektiv som vi får läsa?
Gustav berättar historien, i vissa delar berättar han den även i tredje person. De gör ju att vi får reda på exakt hur Gustav tänker och känner i alla situationer.

Vilken av personerna blev du mest intresserad av? Varför?
Elin för att jag förstod mig inte riktigt på henne. Hon verkade ha ett bra liv omtyckt, pojkvän inga större problem. Men hon kände sig inte lycklig direkt, varför väntade hon tills sista året på gymnasiet. Hon hade kunnat ändra sitt liv innan.

Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig? Berätta.
Nej faktiskt inte, har aldrig haft nån "snygg" vikarie eller lärare.

Hur tolkar du bokens titel? Kan det finnas flera tolkningar?
En tolkning är att titel bygger på de som Elin och Gustav gör när dom ska chocka varandra med olika saker som är något helt annat än vad dom hade gjort i sin vardag.

En Liten Chock del 2

1 Berättelsen utspelar sig i Umeå och personligen tycker jag att gymnasiemiljön höjer intresset i mitt läsande.

2 Det är Gustav som berättar och även det gör det hela mer intressant.

3 Jag blev mest intresserad av Eva eftersom att hon inte är som en "vanlig" vikarie och det är hon som gör så gott som hela story'n.

4 Jag vill inte påstå att jag blivit kär i en lärare men samtidigt känner jag igen mig vid vissa mindre tillfällen.

5 Boken har förmodligen fått det namnet eftersom att vissa saker kommer som en chock i boken som t ex när Gustav kommer hem och hittar sin pappa i soffan med Eva, när Gustav är hemma hos Elin och hon börjar smeka honom och när pappan får en chock när Gustav rymmer till hans kusin i Stockholm.

söndag 21 mars 2010

Boksamtal 2

Hej,
här kommer 5 frågor som vi vill att du bloggar om:
1. Var utspelar sig berättelsen och var bokens miljö spännande eller intressant i sig?
2. Vem är det som berättar historien? Påverkar det berättelsen, att det är just den personens perspektiv som vi får läsa?
3. Vilken av personerna blev du mest intresserad av? Varför?
4. Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig? Berätta.
5. Hur tolkar du bokens titel? Kan det finnas flera tolkningar?

Dessa frågor ska du ha svarat på senast kl 15.00 nu på tisdag (23/3).

Nu på onsdag (24/3) kl.9.10 har vi det sista boksamtalet för denna bok. Tills dess ska alltså boken vara utläst. Och måndagen den 19 april kommer författaren till oss på besök. Du kan börja fundera på saker som du vill fråga henne.

lördag 20 mars 2010

Boksamtal 2

1. Vad det något du gillade? Jag gillade att dem byter perspektiv. Det jag gillar är väll att allt blir bra mellan Jack och Gustav.

Något du tyckte särskilt mycket om? Det var väll i så fall att man kunde se sig själv i boken på vissa situationer. Och då kunde man se sen bild framför sig. Och det gillade jag mycket för då förstår man boken mer.

2. Var det något du ogillade? Det är nog att boken handlar bara om hans problem att han inte är vän med Jack för han hade en dejt med Eva. Och att Elin inte pratar med han. Men jag tycker det är ganska onödigt varför inte Elin pratar med han. Och han insåg att allt var slump att Jack hade en dejt med Eva. Och det med Johan och Elin var inte hans problem. Och jag tycker han är mycket egoistisk och det gillar inte jag.

3. Var det något du inte förstod eller tyckte var konstigt? Något jag tyckte var konstigt var varför inte Elin inte pratade med han. Bara för den incidenten jag hade tyckte det varit mer pinsamt men jag hade ju inte slutat prata med personen och absolut inte sagt att du skulle aldrig ring mig igen !

Eller någonting som du blev riktigt förvånad över? Att Elin började snacka med han helt plötsligen det blev jag förvånad över.

tisdag 16 mars 2010

Första delen av En Liten Chock

Något jag gillade: Boken handlar om skolgången vilket direkt gör det hela intressantare eftersom att det är just där vi är nu och man känner igen sig i många saker som händer.

Något jag ogillade: Det finns inget speciellt jag ogillar men den känns lite seg ibland eftersom att jag gärna ser att det händer saker.

Något som jag inte förstår: Än så länge har jag förstått det mesta men samtidigt undrar jag varför Gustav går runt med kryckor, fast det kommer jag förmodligen få reda på längre fram.

Del 1

Var det något du gillade?
Jag tycker att relationen mellan Gustav och Jack är rolig. Den har ett dåligt förflutet men det låter som om de har det bra. När Jack försöker få information om flickan som Gustav umgåtts med så försöker han muta honom med en Japp. Bara det att Jack är från USA gör att man får en ungefärlig bild av honom. Tycker han verkar som en bra person trotts allt.

Något du tyckte särskilt mycket om?
Jag gillar det lilla umgänget som Gustav har runt sig. Med Petra, Matte och de andra. Petras ton eller sättet hon pratar på påminner mig om en vän jag har som alltid kommer med idéer, oftast rätt konstiga idéer precis som Petras historia om Gustavs tröja, "You've got mail!"

Var det något du ogillade?
Det har gått ungefär halva boken nu och det har knappt hänt något. Hoppas att det sätter fart snart. Men det kanske inte är den sortens bok.

Var det något du inte förstod eller tyckte var konstigt?
Jag tycker att det är ett konstigt berättarperspektiv. Ibland inbillar man sig själv att det är Gustav som pratar men så säger plötsligt en allvetande att han går ut i hallen...
Det känns konstigt ibland men det är inget märkvärdigt.
Jag tycker att den där Eva beter sig väldigt skumt. Skulle gärna vilja veta hur det ligger till.
Man kan ju förstå att Eva behöver hålla en låg profil för att inte bli utsatt för något osv. Och jag undrar lite om det inte var Jack som Eva träffade den kvällen då hon gick hem berusad. Eftersom Jack även kom hem sur och full.

Eller någonting som du blev riktigt förvånad över?
Jo, hur kan Gustav cykla när han inte kan gå?
och en liten småsak: Gustav kollade igenom sin Engelska-novell sex gånger redan innan han lämnade in den första gången, hur kunde han då missa stavfelet? Kanske har missat något...

måndag 15 mars 2010

Om det var något jag gillar?

Jag vet inte. Boken är typ inte min still. Det som skulle vara bra att den är lätt läst. Och den berättar bra och trovärdigt om en gymnasier elevens liv.

Om det var nåt jag tyckte var dåligt?
Det är tyvärr att jag tycker den är långtråkig. Jag gillar inte alls såna här böcker

Nåt jag tyckte var konstigt?
Det är nog om Jack. Man får nog aldrig nån riktig uppfattning om vem han är. Fast det börjar klarna nu mer.
Sen är det om berättar stilen. det verkar som först är det berättar perspektiv sen känns det som det är tredje perspektiv.

söndag 14 mars 2010

Joel

Var det något jag gillade?
jag tyckte verkligen om att man kunde relatera sig i praktiskt taget allt i denna delen, språket och hur Gustav känner även när han berättar hur skolan är uppdelad.

Någon jag inte tyckte om?
jag tycker att handlingen än så länge är rätt meningslös, eller så har jag inte förstått den riktigt, men att den handlar om en kille som blir kär i en lärarvikarie är enligt mig ganska tråkigt.

Något som du inte förstog?
De skulle varit handlingen. Handlar den om Gustavs liv eller om att han har blivit förälskad i sin engelska vikarie?

Kevin

Något du gillade? Jag gillade boken mycket och jag tyckte boken blev mer och mer intessant efter det med "en lite chock"

Någon jag inte tyckte om? Jag kommer faktiskt inte på något särskild jag inte gillar.

Något som du inte förstog? Det var nog med Gustav varför han hade kryckor? Och hade han dem alltid för jag fick inte fram om han hade dem hela tiden eller bara ibland?

lördag 13 mars 2010

En liten chock del 1

1. Var det något jag gillade?
Jag tycker om när man kan känna igen sig i historien och referera till sin egen vardag. Boken blir så mycket mer levande om man kan göra det och tänka: exakt det här har hänt mig!.

2. Var det något jag ogillade?
Efter 154 sidor så har jag inte hittat något som jag ogillar. Jag tycker boken har varit mycket bra så långt som jag har läst.

3. Var det någonting jag inte förstod eller förvånade mig?
Jag förstår inte riktigt om Gustav har kryckor hela tiden, tycker inte att det framgår hela tiden. Sen har jag inte riktigt förstått om Jack är Gustavs pappa.

måndag 8 mars 2010

Boksamtal 1

Hej och välkomna till en ny omgång av Bok-Film-Blogg!
Här kommer instruktioner inför vårt första boksamtal:

Senast nu på måndag kl 16.00 ska du ha läst till sidan 154.

Och du ska ha bloggat om dessa tre frågor: 1. Vad det något du gillade? Något du tyckte särskilt mycket om? 2. Var det något du ogillade? 3. Var det något du inte förstod eller tyckte var konstigt? Eller någonting som du blev riktigt förvånad över?

Gör detta arbete i tid, så att vi som leder samtalen hinner läsa allt som ni skrivit och även printa ut det.

Att du läser rätt antal sidor och bloggar i tid är en förutsättning för att du ska kunna vara med på boksamtalet. Under boksamtalet läser du ett av dina bloggsvar.

Till nästa samtal får du nya frågor att blogga om.